Maandbrief groep 1 oktober 2016

Beste ouders/ verzorgers van groep 1.

 

Algemeen nieuws
Dit is de eerste maandbrief van onze groep.
We willen u op de hoogte stellen van wat we de afgelopen maand hebben gedaan en wat we in de komende maand in de klas gaan doen!

In onze groep zitten nu 18 kinderen, namelijk Elin, Sarah, Leon, Fenne-May, Dion, Evy, Luuk, Matthew, Destiny, Janique, Elvira, Dean, Djayvie, Hidde en Noah.
Op vrijdag 9 september hebben we Ella gedag gezegd. Zij is (weer) in Qatar gaan wonen. We hopen dat ze wel weer eens bij ons in de klas komt kijken/spelen als ze hier is met vakantie!

Rudgendrick is 19 september 4 jaar geworden.
Kaithlyn en Ian zijn 21 september 4 jaar geworden.
We hopen dat alle kinderen zich snel thuis zullen voelen bij ons op school.

De eerste weken stonden in het teken van aan elkaar wennen, ander speelgoed ontdekken, regels leren kennen en weer nieuwe liedjes zingen. Voor de nieuwe kinderen was het best spannend om naar een nieuwe school te gaan, 2 andere juffen, andere kinderen, maar het is ook weer erg leuk dat er nieuwe vrienden en vriendinnen bij je in de klas zitten!
Ook hebben we een verjaardagskalender gemaakt, zodat we kunnen zien wie er het eerst jarig is.

 

Jarig
Er zijn in groep 1 geen jarigen in oktober.

 

In de rij
Om het naar huis gaan zo veilig mogelijk te laten verlopen,  laten we de kinderen allemaal op een rij staan. We stellen het op prijs dat de ouders, verzorgers, opa’s of oma’s de kinderen uit de rij ophalen, zodat wij het overzicht houden en zien dat uw kind met de juiste persoon meegaat.

 

Werken met thema’s
Na de zomervakantie zijn we gaan werken met  de nieuwe methode Schatkist over het thema “Start”
De activiteiten staan allemaal in het teken van dit thema. Het boek wat centraal staat is  “Zwemmen op zolder”. We lezen hierin dat Pompom bij oma op zolder een schatkist vindt. Dit is het begin van een speels en ontdekkend avontuur. Aan de hand van Pompom en zijn vriendinnetje Loulou leren we de dagen van de week, het weer, begrippen als gisteren,vandaag en morgen. Er worden schatkisten geknutseld en gevuld met eigen schatten.

schermafbeelding-2016-10-14-om-10-21-06

Letters en getallen
Tijdens de verschillende thema’s staat er een letter en een cijfer centraal. We zijn hier spelenderwijs mee bezig.
De letter die we al geleerd hebben is de Z…van Zoem-de bij.
De letter die we gaan leren de komende weken is de K van kriebelbeestjes…
De cijfers die we al geleerd hebben zijn de 0 en de 1.
De cijfers die we gaan leren de komende weken zijn 2 en 3.
We doen allerlei taal- en telspelletjes en leren liedjes.

Zoals jullie zien zijn we in groep 1 druk bezig met op allerlei verschillende manieren de wereld ontdekken en genieten hier ieder op zijn/haar eigen wijze van.

schermafbeelding-2016-10-14-om-10-21-20

Trefwoord.
In de eerste weken van het nieuwe schooljaar maakten we kennis met elkaar en maakten we gezamenlijke afspraken/regels, zodat iedereen zich prettig voelt in de klas. De Bijbelverhalen die hierbij hoorden gingen over de torenbouw van Babel. Nu luisteren we naar de verhalen over Abraham en Sara die op reis gaan naar het Beloofde land en niet weten wat ze onderweg allemaal tegen komen, maar ze vertrouwen op God.
We zingen verschillende liedjes: “Lees je Bijbel, bidt elke dag…” en de Engelse versie: “Read your Bible…”, “Jona, Jona, ga naar Ninevé”, “Zit je deur nog op slot” . De kinderen beleven heel veel plezier aan met elkaar zingen.( Op You-Tube zijn veel van deze liedjes te vinden)

In oktober werken we over het thema van de Kinderboekenweek: “Voor altijd jong ”. We zijn druk bezig met het oefenen van het lied met het bijbehorende dansje.(4 oktober t/m 14 oktober)
Op dit moment verzamelen we allerlei herfstmaterialen. We zien de herfsttafel “groeien”!

 

Engels op “cbs de Bron”.
We zijn weer gestart met Engelse les.
Jonge kinderen leren een vreemde taal heel gemakkelijk en spelenderwijs. Een nieuwe taal leren heeft een goede invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid en op het zelfvertrouwen van de kinderen. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat jonge kinderen heel veel plezier hebben in het leren van een vreemde taal!
De methode die we hierbij gebruiken heet “My name is Tom!”.
Tom komt elke maandag en vrijdag bij ons in de klas (ja, dat jongetje met die wilde, rode haardosJ) en leert ons woorden over zijn familie (my family, brother, sister, mum, daddy, grandma, grandpa, the dog, baby, boy, girl, children)
De komende weken gaan over “Meet and Greet” en “The colours”.
Op de computer laten we aan de hand van spelletjes zien wat we hebben geleerd.

 

De bibliotheek op school.
Sinds kort hebben we onze eigen bibliotheek in de school.
Op donderdag 22 september kregen we eerst een uitleg van juf Debbie in de klas en daarna gingen we in een lange rij naar de nieuwe bieb. Na lang zoeken met je 2 nieuwe boeken in de rij en iedereen kreeg één boek mee naar huis en het andere boek lezen we op school. Over een paar weken gaan we deze boeken weer ruilen.

schermafbeelding-2016-10-14-om-10-21-31

Oproep
We zoeken ouders/opa’s, oma’s die (computer-) spelletjes met een groepje kinderen willen doen. Lijkt dit u leuk om te gaan doen, geef u op. Het is de bedoeling om een rooster te maken, zodat u 1 keer in de maand aan de beurt bent. Wij zouden het erg fijn vinden, maar uw (klein-) kind is er zeker erg blij mee! Na de herfstvakantie kunt u zich opgeven via de lijst bij de deur. Alvast bedankt!

Agenda

Datum: Wat?
06 oktober Speelgoedmiddag
07 oktober Boekenmarkt in de hal (alléén ’s ochtends!)
Groep 1 mag van 8.40u-9.00u boeken kijken/evt. kopen (ouders mee)
13 oktober Afsluiting kinderboekenweek
17 t/m 21 oktober Herfstvakantie

Met vriendelijke groet,
Marsha Pronk en Anneke Oole

 

schermafbeelding-2016-10-14-om-10-24-36